...
xn_fit 90

Τι πρέπει να ξέρετε για την κρεατίνη

Τι πρέπει να ξέρετε για την κρεατίνη


Η κρεατίνη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα μεταξύ των αθλητών και των bodybuilders. Μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη δύναμη και τη μυϊκή σας μάζα, καθώς και να βελτιώσετε τη συνολική σας απόδοση. Αλλά τι πρέπει πραγματικά να γνωρίζετε;

Αυτός ο ολοκληρωμένος οδηγός θα σας παρέχει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα οφέλη, τις παρενέργειες και την ασφαλή χρήση της. Θα καλύψουμε τα πάντα, από τα βασικά για το πώς λειτουργεί , μέχρι τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση της.

Μέχρι το τέλος αυτού του οδηγού, θα έχετε κατανοήσει πλήρως τι είναι η κρεατίνη και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους γυμναστικούς σας στόχους. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και ας μάθουμε τα πάντα!

Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για τα οφέλη, τις παρενέργειες και την ασφαλή χρήση

μονουδρική ή χάπια κρεατίνης

Εισαγωγή

Η κρεατίνη είναι μια ένωση που παράγεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα. Δημιουργείται στο ήπαρ και μεταφέρεται στους μύες, όπου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Είναι ένα από τα συμπληρώματα που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό και έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη. Μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη δύναμη και τη μυϊκή σας μάζα, καθώς και να βελτιώσετε τη συνολική σας απόδοση. Η κρεατίνη βρίσκεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα.

Παράγεται στο ήπαρ και μεταφέρεται στους μυς, όπου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Αποθηκεύεται επίσης στους σκελετικούς μύες. Υπάρχει επίσης στον εγκέφαλο, στα μάτια, στους όρχεις και στα νεφρά.

Πώς λειτουργεί η κρεατίνη;

Βρίσκεται φυσικά στο σώμα, αλλά βρίσκεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα ψάρια και το κόκκινο κρέας. Πωλείται επίσης σε μορφή σκόνης ή χαπιού και καταναλώνεται ως συμπλήρωμα από πολλούς αθλητές και bodybuilders για την ενίσχυση της απόδοσης. 

Σχηματίζεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα από αμινοξέα που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κρέας και τα ψάρια. Επίσης βρίσκεται σε ορισμένα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα παντζάρια. Αποθηκεύεται στους μύες, όπως οι τράπεζες ενέργειας και απελευθερώνεται όταν απαιτείται ενέργεια.

Όταν ασκούμαστε, οι μύες μας χρησιμοποιούν ενέργεια που παρέχεται από την ΑΤΡ. Αυτό διασπάται και μετατρέπεται σε ADP, το οποίο είναι απαραίτητο για να συσπαστούν οι μύες και να δημιουργήσουν κίνηση. 

Η φωσφορική creatine βοηθά στην αύξηση της ποσότητας ADP και στην αναπλήρωση του ATP, έτσι ώστε οι μύες να συνεχίσουν να συστέλλονται και να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε χωρίς να κουραζόμαστε.

κρεατίνη πόση δόση

Οφέλη της κρεατίνης

Υπάρχουν πολλά αποδεδειγμένα οφέλη της creatine. Μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη δύναμη και τη μυϊκή σας μάζα, καθώς και να βελτιώσετε τη συνολική σας απόδοση.

  • – Βελτιωμένη δύναμη, ισχύς και μυϊκή αντοχή
  • – Η creatine αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, ισχύ και μυϊκή αντοχή, ώστε να μπορείτε να σηκώνετε βαρύτερα βάρη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση περισσότερης μυϊκής μάζας
  • – Βελτιωμένη αθλητική απόδοση, ειδικά σε δραστηριότητες υψηλής έντασης, όπως σπριντ, ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο και ράγκμπι
  • – Καλύτερες προπονήσεις
  • – Η creatine μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του όγκου της προπόνησής σας, πράγμα που σημαίνει περισσότερες επαναλήψεις και σετ με βαρύτερα βάρη, πράγμα που είναι βέλτιστο για τη μυϊκή ανάπτυξη και δύναμη.
  • – Λιγότερη κόπωση
  • – Ένα άλλο πλεονέκτημα της creatine είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης και στην αύξηση του όγκου της προπόνησής σας, πράγμα που σημαίνει περισσότερες επαναλήψεις και σετ σε βαρύτερα βάρη, το οποίο είναι βέλτιστο για τη μυϊκή ανάπτυξη και δύναμη.
  • – Καλύτερη αποκατάσταση
  • – Ένα άλλο πλεονέκτημα της creatine είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης και να επιταχύνει την αποκατάσταση, γεγονός που είναι ευεργετικό για τους αθλητές που προπονούνται πολλές φορές την εβδομάδα.
  • – Καλύτερη πνευματική απόδοση
  • – Ένα άλλο πλεονέκτημα της creatine είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πνευματικής σας απόδοσης, κάτι που είναι ευεργετικό για όλους τους τύπους αθλητών.
  • – Μυϊκή ανάπτυξη
  • – Ένα άλλο πλεονέκτημα της creatine είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη μυϊκή ανάπτυξη, η οποία είναι βέλτιστη για τους αθλητές που προσπαθούν να αποκτήσουν μυϊκή μάζα.

Παρενέργειες της creatine

Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια της creatine είναι οι κράμπες στο στομάχι. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη χαμηλότερης δόσης creatine ή με τη λήψη της μαζί με το φαγητό. 

Άλλες παρενέργειες περιλαμβάνουν αφυδάτωση, αφυδάτωση, ναυτία και διάρροια, ναυτία, διάρροια και αύξηση του σωματικού βάρους, αύξηση του σωματικού βάρους, θέματα με τα νεφρά και το συκώτι, θέματα με τα νεφρά και το συκώτι, αλλαγή της μυϊκής μάζας και απώλεια μαλλιών, απώλεια μαλλιών και μυϊκή κατανομή, μυϊκή κατανομή.

Η τελευταία παρενέργεια, η μυϊκή διάσπαση, είναι στην πραγματικότητα μια παρανόηση μεταξύ πολλών ανθρώπων που δεν κατανοούν την επιστήμη πίσω από την κρεατίνη. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κρεατίνη διασπά τους μυς και ότι δεν είναι καλή ιδέα να τη λαμβάνετε αν θέλετε να χτίσετε μυς.

Η αλήθεια είναι ότι η κρεατίνη στην πραγματικότητα σας βοηθάει να χτίσετε μυς αυξάνοντας τον όγκο της προπόνησής σας και τις μυϊκές συσπάσεις, πράγμα που σημαίνει περισσότερες επαναλήψεις και σετ με βαρύτερα βάρη.

Ασφαλής χρήση

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αγωγή κρεατίνης, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής για εσάς. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις σωστές οδηγίες δοσολογίας και ότι λαμβάνετε το συμπλήρωμα με συνέπεια για καλύτερα αποτελέσματα.

Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σχήμα κρεατίνης, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για εσάς. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις σωστές οδηγίες δοσολογίας και ότι παίρνετε το συμπλήρωμα με συνέπεια για καλύτερα αποτελέσματα.

Προσπαθήστε να το λαμβάνετε μαζί με τα γεύματα, καθώς αυτό θα μειώσει την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε κράμπες στο στομάχι. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα συμπληρώματα κυκλοφορούν σε αρωματισμένες ποικιλίες, οπότε ίσως μπορέσετε να καλύψετε τη μη αρωματισμένη γεύση της κρεατίνης.

Θα πρέπει επίσης να πίνετε άφθονο νερό κατά τη λήψη κρεατίνης, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να εμποδίσει τα αποτελέσματα του συμπληρώματος.

kreatini scoop

Συμπληρώματα creatine

Η κρεατίνη είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα μεταξύ των αθλητών και των bodybuilders. Μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη δύναμη και τη μυϊκή σας μάζα, καθώς και να βελτιώσετε τη συνολική σας απόδοση.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι η μονοϋδρική και κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης. Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν αιθυλεστέρα, υδρογονωμένη, κυκλική, νιτρική και κιτρική.

Ο αιθυλεστέρας είναι η πιο ακριβή μορφή.  Ο αιθυλεστέρας είναι επίσης η πιο υδατοδιαλυτή μορφή, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάται εύκολα από τους μυς σας. Η μονοϋδρική είναι η πιο μελετημένη μορφή και είναι η φθηνότερη μορφή. Η υδρογονωμένη είναι μια άλλη μορφή που έχει υποστεί επεξεργασία.

Τύποι creatine

Πέρα από τους διαφορετικούς τύπους, υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι διαθέσιμων συμπληρωμάτων . Μπορείτε να επιλέξετε σε σκόνη, υγρό ή κάψουλα. Όλοι προσφέρουν οφέλη και μειονεκτήματα, οπότε είναι καλύτερο να δοκιμάσετε μερικούς διαφορετικούς τύπους πριν αποφασίσετε ποιος είναι ο καλύτερος για εσάς. 

Πέρα από τους διαφορετικούς τύπους, υπάρχουν επίσης διαθέσιμοι διαφορετικοί τύποι συμπληρωμάτων.

Μπορείτε να επιλέξετε μια σκόνη, ένα υγρό ή μια κάψουλα. Όλα προσφέρουν οφέλη και μειονεκτήματα, οπότε είναι καλύτερο να δοκιμάσετε μερικούς διαφορετικούς τύπους πριν αποφασίσετε ποιος είναι ο καλύτερος για εσάς. Ακολουθεί μια ανάλυση των διαφορετικών τύπων συμπληρωμάτων και τι μπορούν να σας προσφέρουν.

– Σκόνη

– Αυτός ο τύπος είναι ιδανικός για τη δημιουργία μεγάλης ποσότητας νερού, πράγμα που σημαίνει ότι σας βοηθά να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνησή σας. Είναι πιο εύκολο να μετρήσετε μια ακριβή ποσότητα σκόνης από ό,τι ένα υγρό.

– Υγρή 

– Αυτός ο τύπος διαλύεται εύκολα και αναμιγνύεται καλά με νερό, χυμούς και άλλα ροφήματα. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να βρείτε έναν ακριβή τρόπο για να τη μετρήσετε.

– Κάψουλες 

– Αυτός ο τύπος είναι εύκολος στη λήψη και διατίθεται σε προμετρημένες δόσεις. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να προκαλέσει κάποια γαστρεντερικά προβλήματα.

– Νιτρική 

– Αυτή η μορφή μόλις τώρα αρχίζει να ερευνάται και δεν υπάρχουν ακόμη πολλές πληροφορίες. Θεωρείται ότι είναι η ισχυρότερη μορφή και μπορεί να οδηγήσει στα μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Δοσολογία creatine

Η γενική σύσταση για τη δοσολογία κρεατίνης είναι μεταξύ 5g και 10g την ημέρα. Ωστόσο, οι συστάσεις αυτές ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο και τους στόχους του. Η γενική σύσταση για τη δοσολογία κρεατίνης είναι μεταξύ 5g και 10g την ημέρα.

Ωστόσο, οι συστάσεις αυτές ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο και τους στόχους του. Για τους νέους χρήστες, ο καλύτερος τρόπος λήψης κρεατίνης είναι με μια φάση φόρτωσης. Κατά τη διάρκεια μιας φάσης φόρτωσης, θα λαμβάνετε 20g κρεατίνης την ημέρα για 5 ημέρες.

Μετά τη φάση φόρτωσης, μπορείτε να πάρετε κανονικές δόσεις των 5g έως 10g την ημέρα. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε μια κυκλική προσέγγιση της κρεατίνης, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη μεγαλύτερων δόσεων κρεατίνης για μερικές εβδομάδες, ακολουθούμενη από μείωση της δοσολογίας.

Γεγονότα και μύθοι

Ακολουθούν ορισμένα γεγονότα και μύθοι σχετικά με την κρεατίνη.

– Γεγονός: Η κρεατίνη μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε μυς και δύναμη, να βελτιώσετε την αθλητική σας απόδοση και να επιταχύνετε το χρόνο αποκατάστασης.

– Μύθος: Πρέπει να παίρνετε κρεατίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα για να δράσει.

– Γεγονός: Δεν χρειάζεται να παίρνετε κρεατίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα για να λειτουργήσει. Μια μόνο φάση φόρτωσης είναι αρκετή για να δείτε αποτελέσματα.

– Μύθος: Η κρεατίνη είναι επιβλαβής για τα νεφρά και το συκώτι σας.

– Γεγονός: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κρεατίνη είναι επιβλαβής για τα νεφρά ή το συκώτι σας. Αν μη τι άλλο.

Γυμναστής

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.