xn_fit 90

Ο οδηγός σας για τις καλύτερες υγιεινές συνήθειες ύπνου

Ο οδηγός σας για τις καλύτερες υγιεινές συνήθειες ύπνου

Ο ύπνος σας είναι με στριφογυρίσματα στο κρεβάτι, την αϋπνία και το ξύπνημα με κακή διάθεση, τότε ακολουθήστε υγιεινές συνήθειες ύπνου που σας βοηθούν να κοιμηθείτε ήσυχα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός απαιτεί να κοιμάται σε καλή ποσότητα, καθώς μπορούμε να παρομοιάσουμε τον ύπνο με τη διαδικασία επαναφόρτισης της ενέργειας και της δραστηριότητας του σώματος, και μπορεί να είναι δύσκολο να κοιμηθούμε κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών κατά καιρούς, λόγω της πίεσης του προγράμματος εργασίας και των υποχρεώσεων, καθώς και του ψυχικού και σωματικού στρες.

Κάποια πράγματα εμποδίζουν το άτομο να έχει τις απαιτούμενες ώρες υγιεινού ύπνου, οι οποίες πρέπει να περιοριστούν άμεσα για λόγους που θα αναφέρουμε αργότερα.

Σε αυτό το άρθρο, σας παρέχουμε διάφορες συμβουλές και θέματα που σχετίζονται με τον υγιεινό ύπνο για να επιτύχετε έναν ενεργό και ενεργητικό τρόπο ζωής.

Ποια είναι τα οφέλη του ύπνου;

Ο χρόνος του ύπνου σπαταλιέται στον ταχύτατο κόσμο μας. Ο ύπνος έχει γίνει εύκολο να αποφεύγεται για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή ο κατάλογος των προτεραιοτήτων μας περιστρέφεται γύρω από την εργασία, τις δουλειές του σπιτιού, τον κοινωνικό χρόνο και την ψυχαγωγία. Ωστόσο, οι ώρες ύπνου δεν πρέπει να μειώνονται ή να απέχουν, απλώς και μόνο επειδή ο ύπνος είναι σημαντικός για τη σωματική και ψυχική σας υγεία, όπως ακριβώς το σώμα σας χρειάζεται τροφή και νερό.

υγιεινό ύπνο

Ο υγιεινός ύπνος είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσετε την ημέρα σας πιο ενεργητικοί, δραστήριοι και παραγωγικοί.

Η ανάγκη του οργανισμού για ύπνο είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της υγείας όλων των τμημάτων του σώματος, καθώς ο ύπνος επιτυγχάνει αρκετά σημαντικά πράγματα, όπως

  • Τη διατήρηση των κύριων λειτουργιών του σώματος
  • Ανάκτηση ενέργειας
  • Επισκευή του μυϊκού ιστού
  • Επεξεργασία νέων πληροφοριών στον εγκέφαλο

Όταν ο οργανισμός δεν κοιμάται αρκετά ή εκθέτετε τον εαυτό σας σε στέρηση ύπνου, εμφανίζονται διάφορα ψυχικά και σωματικά προβλήματα, όπως

  • Δυσκολία να σκέφτεστε καθαρά
  • Απώλεια συγκέντρωσης
  • Δυσκολία στην αντιμετώπιση των θεμάτων της ζωής
  • Έλλειψη ελέγχου των συναισθημάτων

Η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καταστάσεων υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη. Ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μειώνοντας την ικανότητα του οργανισμού σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.

Πόσες ώρες χρειάζονται για έναν υγιεινό ύπνο;

Οι συνήθειες του ύπνου και ο αριθμός των ωρών που απαιτούνται για την τήρηση ενός υγιούς προτύπου ύπνου αλλάζουν και ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Καθώς το άτομο μεγαλώνει, ο αριθμός των ωρών ύπνου που χρειάζεται το άτομο για να ξεκουραστεί επαρκώς μειώνεται.

Αν θέλετε να μάθετε τον αριθμό των ωρών που απαιτούνται για να αποκτήσετε τα οφέλη του υγιούς ύπνου, σας τις αναφέρουμε ως εξής

Από 6 έως 13 ετών: 11 ώρες
Από 14 έως 17 ετών: 8 έως 10 ώρες
Από 18 έως 64 ετών: 7 έως 9 ώρες
65 ετών και άνω: 7 έως 8 ώρες

Όσον αφορά τα παιδιά, οι φυσικές τους ανάγκες για ώρες ύπνου υπερβαίνουν αυτές των ενηλίκων και τα παιδιά μπορεί να μην κοιμούνται πολλές ώρες ταυτόχρονα, αλλά οι ώρες υγιούς ύπνου υπολογίζονται επίσης ως ώρες ύπνου.

Ποια είναι τα οφέλη του ύπνου

Όσον αφορά τον αριθμό των ωρών ύπνου για τα παιδιά, είναι:

  • Από 0 έως 3 μηνών: 14 έως 17 ώρες
  • Από 4 έως 11 μηνών: 12 έως 15 ώρες
  • Από 1 έως 2 ετών: 11 έως 14 ώρες
  • Από 3 έως 5 ετών: 10 έως 13 ώρες

Ο οργανισμός των παιδιών ή των ενηλίκων μπορεί να μην απαιτεί ακριβώς τον αριθμό ωρών που αναφέρονται παραπάνω, επειδή ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα ύπνου που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών παραγόντων, καθώς τα γονίδια μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ποσότητα ύπνου που είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ενέργειας του οργανισμού.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που έχουν μια καλή ποσότητα συνεχούς ύπνου χωρίς να ξυπνούν μπορεί να χρειάζονται λιγότερο ύπνο ανά ημέρα, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ξυπνούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των ωρών ύπνου ή δυσκολεύονται να κοιμηθούν συνεχώς χωρίς διακοπή.

Εκτός από την ηλικία και τους γενετικούς παράγοντες, πολλά πράγματα επηρεάζουν τον αριθμό των ωρών ύπνου που χρειάζεται κάθε άτομο, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι τα εξής

  • Η ποιότητα του ύπνου: Τα άτομα των οποίων ο ύπνος διακόπτεται δεν απολαμβάνουν όλα τα οφέλη του υγιούς ύπνου, καθώς η ποιότητα του ύπνου δεν είναι λιγότερο σημαντική από τον αριθμό των ωρών ύπνου.
  • Εγκυμοσύνη: Οι συχνές αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών προκαλούν μείωση της ποιότητας και του αριθμού των ωρών ύπνου ανά ημέρα
  • Γήρανση: Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται την ίδια ποσότητα ύπνου με τους νέους και μερικές φορές τα πρότυπα ύπνου διαφέρουν καθώς μεγαλώνει κανείς

Σωστή θέση ύπνου

Υπάρχουν πολλοί σωστοί τρόποι ύπνου, ο καλύτερος από τους οποίους είναι ο ύπνος στο πλάι.

Η θέση ύπνου επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και οι διαφορετικές θέσεις καθορίζουν αν ο ύπνος είναι υγιής ή όχι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σωστός τρόπος ύπνου δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους νέους ανθρώπους, αλλά καθώς κάποιος μεγαλώνει, οι σωστές θέσεις ύπνου είναι σημαντικές για να βοηθήσουν στη μείωση των προβλημάτων που συμβαίνουν στους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου, όπως ο πόνος στην πλάτη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ύπνος σε λάθος θέση μπορεί να προκαλέσει αύξηση αυτών των συμπτωμάτων και του πόνου.

Εμβρυϊκή θέση

Αυτή η θέση είναι η πιο συνηθισμένη μεταξύ των ανθρώπων, ιδίως των γυναικών, και θεωρείται υγιής στάση για πολλά οφέλη, τα πιο αξιοσημείωτα από τα οποία είναι τα εξής:

  • Επιστροφή της σπονδυλικής στήλης στη φυσική της θέση
  • Μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον
  • Για μια έγκυο γυναίκα, η θέση αυτή βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο και μειώνει την πίεση του εμβρύου στο συκώτι
  • Πρέπει να σημειωθεί ότι η εμβρυϊκή θέση μπορεί να προκαλέσει πίεση στους πνεύμονες και το διάφραγμα, γι’ αυτό συνιστάται να τεντώνεται το σώμα από καιρό σε καιρό.

Πλευρική θέση ύπνου

Αν θέλετε να έχετε όλα τα οφέλη του υγιεινού ύπνου, τότε αυτή η θέση είναι μία από τις πιο σημαντικές υγιεινές θέσεις. Ο ύπνος στο πλάι κρατώντας την πλάτη σας ίσια βοηθά στη μείωση του προβλήματος της υπνικής άπνοιας και στη μείωση των προβλημάτων του αυχένα και της πλάτης. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα μαλακό μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια για να μειώσετε την υπνική άπνοια. Πίεση στην περιοχή της λεκάνης.

Θέση ελεύθερης πτώσης

Αυτή η θέση επικεντρώνεται στο να κοιμάστε μπρούμυτα με τα χέρια σας κάτω από το μαξιλάρι ή δίπλα στο κεφάλι σας. Είναι μία από τις ανθυγιεινές θέσεις, επειδή προκαλεί πόνο στην περιοχή της πλάτης ή του αυχένα.

ύπνος

Στάση στρατιώτη

Η θέση αυτή συνίσταται στον ύπνο ανάσκελα με τα χέρια τοποθετημένα σε κάθε πλευρά του σώματος. Είναι μία από τις ανθυγιεινές στάσεις επειδή αποτελεί μία από τις πιο εμφανείς αιτίες ροχαλητού και καρωτιδικής αρτηριοπάθειας.

Ύπνος με την κοιλιά

Θεωρείται η χειρότερη θέση ύπνου επειδή προκαλεί πολλές αρνητικές παρενέργειες. Όπως η καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης, του αυχένα, των ώμων και του κάτω μέρους της πλάτης, ενώ αυξάνει και τη συχνότητα εμφάνισης καούρας. Ο ύπνος με το στομάχι συνδέεται επίσης με την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων.

Γυμναστής

Σχετικά άρθρα