xn_fit 90

Τι είναι το TRX και πια τα οφέλη;

Τι είναι το TRX και πια τα οφέλη;


Έχετε ακούσει για την προπόνηση TRX και αναρωτιέστε τι είναι το TRX. Σημαίνει Total Body Resistance Exercise και είναι ένας τύπος προπόνησης που μπορεί να σας βοηθήσει να γυμναστείτε, να χάσετε βάρος και ακόμη και να αποκτήσετε μυς.

Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να γυμνάσετε ολόκληρο το σώμα σας και έχει χρησιμοποιηθεί τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι είναι το TRX.

Τι είναι το TRX

Το TRX αναπτύχθηκε από έναν πρώην SEAL του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα προπόνησης που θα μπορούσε να γίνει οπουδήποτε δεν απαιτείται γυμναστήριο ή βάρη!

Ο εξοπλισμός αποτελείται από δύο λαβές που συνδέονται με ιμάντες που κρέμονται από το ταβάνι ή από ένα πλαίσιο πόρτας. 

Στη συνέχεια, ο χρήστης χρησιμοποιεί το βάρος του σώματός του ως αντίσταση, ενώ κινείται μέσα από διάφορες ασκήσεις.

Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να στοχεύουν σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες στο πάνω μέρος του σώματος, στο κάτω μέρος του σώματος, στην πλάτη, στον πυρήνα και άλλα.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές, ώστε να μπορείτε πάντα να διατηρείτε τη ρουτίνα σας φρέσκια.

Οφέλη του TRX

Οφέλη του TRX για τις γυναίκες

Για τις γυναίκες που επιθυμούν να χάσουν μερικά επιπλέον κιλά ή να χτίσουν δύναμη και να τονώσουν τους μυς τους, υπάρχουν πολλά οφέλη από τις ασκήσεις TRX.

Πρώτα απ’ όλα, είναι χαμηλού αντίκτυπου – αυτό σημαίνει ότι δεν πηδάτε ή χτυπάτε τις αρθρώσεις σας, όπως με το τρέξιμο ή άλλες προπονήσεις υψηλού αντίκτυπου!

Επιπλέον, επειδή χρησιμοποιείτε το βάρος του σώματός σας ως αντίσταση, είναι πολύ βολικό- το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγος χώρος και οι ίδιοι οι ιμάντες!

Τέλος, επειδή εμπλέκει πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα (γνωστές ως σύνθετες κινήσεις), είναι απίστευτα αποτελεσματική- μπορείτε να κάψετε “τόνους” θερμίδων σε μόλις 30 λεπτά!

Οφέλη του TRX για τους άνδρες

Οι άνδρες που επιθυμούν να προσθέσουν άπαχο μυϊκό ιστό θα διαπιστώσουν ότι η χρήση του TRX τους βοηθά να επιτύχουν γρήγορα τους στόχους τους.

Επειδή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές λαβές  (λαβή πάνω από το χέρι έναντι λαβής κάτω από το χέρι), μπορείτε να στοχεύσετε σε διαφορετικά μέρη της ίδιας μυϊκής ομάδας για μέγιστα αποτελέσματα.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι ιμάντες κρέμονται από ψηλά αντί να κάθονται στο έδαφος όπως οι αλτήρες, απαιτούν μεγαλύτερη σταθερότητα από τον κορμό σας – αυτό σημαίνει μεγαλύτερη εμπλοκή από αυτούς τους μυς του κορμού!

Τέλος, επειδή είναι τόσο ευπροσάρμοστα (μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και για pull-ups/chin-ups!), κάνουν μια εξαιρετική ρουτίνα προπόνησης για όλο το σώμα.

TRX για τις γυναίκες

TRX απωλεια βαρους

Αυτό το είδος άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, επειδή ενισχύει το μεταβολισμό σας και χτίζει μυς, τα οποία μπορούν να μειώσουν το σωματικό λίπος.

Επιπλέον, η προπόνηση TRX μπορεί να αυξήσει την ευλυγισία και την καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Αλλά είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση είναι αμφότερα απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους, επειδή η απώλεια βάρους επηρεάζεται τελικά από την ισορροπία της πρόσληψης και της δαπάνης ενέργειας.

TRX ασκήσεις για αρχαριους

Επειδή παρέχουν μια ευέλικτη και ευμετάβλητη προπόνηση που μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης, οι ασκήσεις TRX μπορούν να αποτελέσουν κατάλληλη επιλογή για αρχάριους.

Με τους ρυθμιζόμενους ιμάντες, μπορεί να εκτελεστεί μια ποικιλία προπονήσεων με το βάρος του σώματος με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.

Επιπλέον, οι προπονήσεις TRX συχνά εμπλέκουν πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα, προσφέροντας μια προπόνηση ολόκληρου του σώματος που μπορεί να είναι χρήσιμη για την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης και την ενδυνάμωση των αδύναμων μυών.

Πρόκειται για μια άσκηση σχετικά χαμηλού αντίκτυπου, η οποία μπορεί να είναι επωφελής για άτομα που είναι νέα στην άσκηση ή έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις.

TRX μειονεκτηματα

Η προπόνηση με TRX έχει πολλά οφέλη, υπάρχουν όμως και ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Ένα μειονέκτημα είναι ότι απαιτεί ένα εξοπλισμό TRX, η αγορά του οποίου μπορεί να είναι σχετικά δαπανηρή και μπορεί να μην είναι προσβάσιμη σε όλους.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι οι ασκήσεις TRX μπορεί να είναι δύσκολο να μάθουν και να εκτελεστούν σωστά, ιδίως για αρχάριους που μπορεί να μην έχουν μεγάλη εμπειρία με την προπόνηση δύναμης.

Επιπλέον, η προπόνηση TRX μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους, ιδίως για όσους έχουν συγκεκριμένους τραυματισμούς ή περιορισμούς στην κινητικότητα, καθώς ορισμένες ασκήσεις μπορεί να ασκούν αδικαιολόγητη πίεση σε ορισμένες αρθρώσεις.

Κυκλικο προγραμμα trx

To πρόγραμμα αυτό που αποτελείται από 8 ασκήσεις από 10 επαναλήψεις η κάθε μια και μπορείτε να το κάνετε 4 φορές την εβδομάδα. Κυκλικό σημαίνει η μια μετά την άλλη. Για πάμε να τις δούμε:

Άσκηση 1: SUPERMAN

Κρατήστε τον κορμό σε ευθεία γραμμή ενώ κατεβάζετε τους γοφούς.

Άσκηση 2: PIKE

Βάλτε το βάρος του σώματος στους ώμους, ενώ σηκώνετε τη λεκάνη όσο πιο ψηλά μπορείτε.

Άσκηση 3: PUSH UPS

Ψηλά την λεκάνη και να φέρεις τα γόνατα κοντά στο στήθος.

Άσκηση 4: W DELTOID FLY, η αγαπημένη μου

Σφίγγεις καλά κοιλιά, γλουτό και ανεβαίνεις με σταθερό το σώμα.

Άσκηση 5: ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το γόνατο θα πρέπει να λυγίζει περίπου 90 μοίρες.

Άσκηση 6: SIDE CRUNCH

Δεν βιαζόμαστε και σφίγγουμε πάντα .

Άσκηση 7: PULL A TWIST

Όταν κάθεστε, τα γόνατά σας δεν πρέπει να ξεπερνούν τις άκρες των δαχτύλων των ποδιών σας και όταν κωπηλατείτε, οι καρποί σας πρέπει να είναι σταθεροί.

Άσκηση 8: SQUAT AND ROW COMBO

α κρατάς τα χέρια σου αλλά και το κορμί σου τεντωμένα.

10 καλύτερες ασκήσεις TRX

Ο εφευρέτης της γυμναστικής με ιμάντες, προτείνει τις αγαπημένες του κινήσεις δείτε στο παρακάτω άρθρο. Πολλές ασκήσεις για κάθε μυϊκή ομάδα θα βρείτε στην κατηγορία μας ΑΣΚΗΣΕΙΣ.

Γυμναστής

Σχετικά άρθρα