Η διαλείπουσα νηστεία ή Διαλειμματικής Νηστείας είναι μια διατροφική μέθοδος που φέρνει επανάσταση στα κοινωνικά δίκτυα.Είναι κάτι περισσότερο από μια δίαιτα που φροντίζει την υγεία και τον μεταβολισμό σας.
Δεδομένου ότι αυτή η διατροφική στρατηγική δεν απαιτεί περιορισμούς όσον αφορά την ποσότητα και το είδος των τροφίμων, έχει προσελκύσει εκατομμύρια οπαδούς, “που οι μέλισσες στην κηρήθρα”.
Όσον αφορά τη διαλείπουσα νηστεία, ορισμένοι διατροφολόγοι έχουν εκφραστεί ως πολέμιοι, ενώ ένας σημαντικός τομέας επιβεβαιώνει ότι, με σωστή ιατρική καθοδήγηση, μπορεί να αποδώσει καλούς καρπούς.
Δεδομένου ότι η διατροφή δεν ακολουθεί δομημένους κανόνες που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους εξίσου, πριν αποφασίσετε, είναι προτιμότερο να γνωρίζετε σε τι συνίσταται η νηστεία, τα οφέλη της και τους πιθανούς κινδύνους. Λοιπόν, σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με αυτό το θέμα.
Τι είναι η διαλείπουσα νηστεία ή νηστεία;
Φυσικά, όλοι μας ασκούμε ασυνείδητη νηστεία, διότι για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, στο χρονικό διάστημα μεταξύ δείπνου και πρωινού- όταν κοιμόμαστε, δεν τρώμε τίποτα.
Τώρα, τι είναι η νηστεία; Ο Dr. Daniel Mantas, διευθυντής του NutriNour- ένα Ινστιτούτο που ειδικεύεται στην κλινική, αθλητική και εξατομικευμένη διατροφή, πιστεύει ότι συνίσταται στο να αφήνουμε ένα χρονικό παράθυρο κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά το οποίο δεν προσλαμβάνουμε καμία στερεή τροφή και ένα άλλο διάστημα για να προσλαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες θερμίδες.
Η διαλείπουσα νηστεία συνίσταται στη μείωση του αριθμού των γευμάτων την ημέρα σε όχι περισσότερα από τρία, γεγονός που οδηγεί σε ένα πρωινό 8 έως 10 ωρών. Κάποιοι μπορούν να την εφαρμόσουν μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών, ακόμη και μέχρι τα δεκαοκτώ.
Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας μειώνονται σταδιακά κατά την περίοδο του πρωινού. Για να θεωρηθεί ότι λαμβάνει χώρα αυτοφαγία, δηλαδή ένας μηχανισμός που σχετίζεται με τη νηστεία, ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος Διαλειμματικής Νηστείας είναι 12 ώρες.
Σε γενικές γραμμές, αν εφαρμόζετε διαλείπουσα νηστεία μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε κατά τη διάρκεια των καθορισμένων ωρών. Φυσικά, αν θέλετε να έχετε καλά αποτελέσματα, είναι καλύτερο να τρώτε υγιεινές τροφές, διότι δεν θα έχει κανένα ευνοϊκό αποτέλεσμα αν, μετά τη νηστεία, φάτε επεξεργασμένες τροφές όπως ένα χάμπουργκερ.
Τύποι Διαλειμματικής Νηστείας
Αν και η μέθοδος αυτή παραδέχεται πολλές παραλλαγές στην εφαρμογή της, αν ο ασθενής χρησιμοποιήσει την καθοδήγηση ενός ειδικού γιατρού, θα μπορέσει να επιλέξει εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τις συνθήκες υγείας του.
Μεταξύ των τύπων διαλείπουσας νηστείας, θα μπορούσαν να επισημανθούν οι ακόλουθοι:
- Νηστεύω για 12 ώρες την ημέρα. Με αυτό, πρέπει να αποφασίσετε για την περίοδο Διαλειμματικής Νηστείας των 12 ωρών και να την τηρήσετε. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να συμπεριλάβετε την ώρα του ύπνου στο παράθυρο Διαλειμματικής Νηστείας και να προσπαθήσετε να καταναλώνετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων κάθε μέρα.
- Εγώ νηστεύω για 16 ώρες την ημέρα. Σε αυτόν τον τρόπο της δίαιτας, οι άνδρες νηστεύουν για 16 ώρες την ημέρα και οι γυναίκες για 14 ώρες.
- Νηστεύω 2 ημέρες την εβδομάδα. Αποτελείται από την κατανάλωση κανονικών ποσοτήτων υγιεινών τροφών για 5 ημέρες και τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων τις άλλες 2 ημέρες.
- Εγώ νηστεύω εναλλάξ τις ημέρες. Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν τη στερεή τροφή τις ημέρες νηστείας ή καταναλώνουν έως 500 θερμίδες και τις ημέρες που δεν νηστεύουν τρώνε όσο θέλουν.
- Αυτή η ακραία μορφή διαλείπουσας νηστείας δεν είναι κατάλληλη για άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις.
Πώς λειτουργεί η νηστεία ή η διαλείπουσα νηστεία;
Η ερευνητική μονάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέλαβε να διερευνήσει τις επιπτώσεις της συνήθειας της έναρξης, της διακοπής και της επανάληψης της δίαιτας, καθώς και την εμφάνισή της σε κυτταρικό επίπεδο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα βάρους σχετίζονται με την ικανότητα των κυττάρων να επεξεργάζονται την ενέργεια από την τροφή. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τα μιτοχόνδρια, τα οποία παρέχουν ενέργεια στο κύτταρο, δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση που κάνει ο οργανισμός, αρχίζοντας να συσσωρεύουν ενέργεια, η οποία μετατρέπεται σε λίπος.
Οι επιστήμονες αυτοί επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του ρόλου των μιτοχονδρίων και της ποσότητας τροφής που καταναλώνουμε καθημερινά. Αποκαλύφθηκε ότι όταν τα μιτοχόνδρια υποβάλλονται σε χαμηλή ενέργεια- όπως η διαλείπουσα νηστεία, παραμένουν υγιή.
Με τέτοιο τρόπο ώστε η επιτυχία αυτής της μεθόδου να μην έγκειται στο είδος της τροφής που καταναλώνεται, αλλά στο χρόνο και στην ποσότητα που καταναλώνεται. Στόχος του είναι οι άνθρωποι να συσσωρεύουν θερμίδες σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, αντί να τις κατανέμουν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως γίνεται με το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό.
Οφέλη της διαλείπουσας νηστείας
Σύμφωνα με τη γνώμη της ειδικού Sara Rueda, διατροφολόγου στο Blua de Sanitas, ορισμένα οφέλη μπορούν να παρατηρηθούν με τη νυχτερινή νηστεία, η οποία συνήθως διαρκεί περίπου 8 ώρες, όπως η ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και η ποιότητα του ύπνου.
Ωστόσο, η περίοδος νηστείας θα πρέπει να είναι ατομική για κάθε άτομο, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο ζωής του. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη αξιολόγησης της προσωπικής κατάστασης με έναν διατροφολόγο πριν από την έναρξη της νηστείας. Στη συνέχεια, θα μάθετε τουλάχιστον δύο πλεονεκτήματα που μπορεί να επιφέρει η διαλείπουσα νηστεία.
Μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη
Σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού The New England Journal of Medicine εκφράζεται η άποψη του Dr. Mark Mattson, νευροεπιστήμονα του Ιατρικού Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο οποίος έχει αφιερώσει 25 χρόνια στη μελέτη των επιδράσεων της διατροφής στην υγεία, όπου σχολιάζει ότι η Διαλειμματικής Νηστείας μπορεί να τροποποιήσει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.
Δύο μελέτες που διεξήχθησαν από το University Hospital of South Manchester NHS Foundation Trust, στις οποίες συμμετείχαν 100 υπέρβαρες γυναίκες, έδειξαν ότι όσες ακολούθησαν τον τρόπο 5:2 όχι μόνο έχασαν την ίδια ποσότητα βάρους με εκείνες που μείωσαν τη θερμιδική πρόσληψη, αλλά πέτυχαν επίσης βέλτιστα αποτελέσματα στο τεστ ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση του κοιλιακού λίπους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Dr. Daniel Mantas σχολιάζει ότι “κατά τη διάρκεια της διαλείπουσας νηστείας, υπάρχει αλλαγή του υποστρώματος ως πηγή ενέργειας, διότι ο οργανισμός, μη έχοντας ως πηγή ενέργειας τη γλυκόζη από την τροφή, καταφεύγει στα αποθέματα τριγλυκεριδίων“.
Οφέλη για το πεπτικό σύστημα
Όταν σταματάτε την εισαγωγή τροφής για κάποιο χρονικό διάστημα, το πεπτικό σύστημα ξεκουράζεται, γεγονός που μεταφράζεται σε βελτίωση αυτού του σημαντικού συστήματος.
Σχετικά με αυτό, η Sara Ampuero García, τεχνικός διαιτολογίας και διατροφής και τεχνολόγος τροφίμων, σχολιάζει ότι το πεπτικό σύστημα ενεργοποιείται κάθε φορά που τρώμε, ξεκινώντας τη διαδικασία μετατροπής και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Μετά από μια σύντομη ανάπαυση, το ενεργοποιούμε ξανά και αυτός ο κύκλος παράγει μια βακτηριακή υπερανάπτυξη που φλεγμαίνει την κοιλιά.
Τώρα, με τη διαλείπουσα νηστεία, η φλεγμονή του πεπτικού συστήματος μειώνεται, επομένως, βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του εντερικού φραγμού. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι η νηστεία αυξάνει την παραγωγή λυσοζύμης, ενός μορίου που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των βακτηρίων.
Η διαλείπουσα νηστεία σας βοηθά να χάσετε βάρος;
Είναι καλό να αποσαφηνιστεί αυτό το ζήτημα, επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγγράφονται στη νηστεία για να επιτύχουν το επιθυμητό ιδανικό βάρος.
Παρόλο που η διαλείπουσα νηστεία είναι μια απλή στρατηγική και μπορεί να συνδυαστεί με διάφορους τύπους διατροφής, μπορεί να προκαλέσει φαινόμενο αναπήδησης αν χρησιμοποιηθεί προσωρινά και αν τρώτε καταναγκαστικά στο τέλος της Διαλειμματικής Νηστείας.
Αλλά, θα πετύχετε τον στόχο της απώλειας βάρους με τη νηστεία; Καλά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν διατηρείται θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή εάν η θερμιδική πρόσληψη είναι μικρότερη από τη θερμιδική δαπάνη.
Έτσι, σκεπτόμενοι μακροπρόθεσμα, το μόνο πράγμα που είναι αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους είναι η τήρηση υγιεινών συνηθειών του τρόπου ζωής. Δεν είναι σημαντική μόνο η διαφορά δαπάνης και πρόσληψης, αλλά και η κάλυψη των διατροφικών αναγκών (βιταμίνες, μέταλλα, μακροθρεπτικά συστατικά).