xn_fit 90

Διαλειμματική δίαιτα: πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τι να τρώω

Διαλειμματική δίαιτα: πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τι να τρώω


Μια εξέχουσα έννοια δίαιτας που έχει κερδίσει πρόσφατα δημοτικότητα είναι η διαλειμματική δίαιτα. 

Η ερώτηση είναι “Χάνεις κιλά ναι ή όχι;” Η απάντηση είναι ΝΑΙ, 100% εφόσον υπάρχει πειθαρχία.

Αυτό το διατροφικό σχέδιο, το οποίο εναλλάσσει τις ώρες φαγητού και νηστείας, έχει αναγνωριστεί ότι βοηθά πολλούς ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους για την απώλεια βάρους.

Πριν αποφασίσετε αν η διαλείπουσα δίαιτα είναι η καλύτερη για εσάς, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της προσέγγισης.

Για να σας βοηθήσουμε να κάνετε μια σοφή επιλογή, θα συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και την άσχημη πλευρά της διαλειμματικής δίαιτας σε αυτή την ανάρτηση στο blog.

διαλειμματική νηστεία

Τι είναι η Διαλειμματική δίαιτα – Διαλειμματική νηστεία

Μια δίαιτα που εναλλάσσεται μεταξύ των περιόδων φαγητού και νηστείας είναι γνωστή ως διαλείπουσα δίαιτα. Συνήθως συνεπάγεται την προσωρινή παράλειψη γευμάτων ή τον περιορισμό των θερμίδων που προσλαμβάνονται σε συγκεκριμένα γεύματα.

Δεδομένου ότι η Διαλειμματική δίαιτα δεν συνεπάγεται συγκεκριμένα τρόφιμα ή προγραμματισμό γευμάτων, δεν αποτελεί δίαιτα με τη συμβατική έννοια. Αντίθετα, είναι ένας ευέλικτος τρόπος να προγραμματίζετε τα γεύματά σας και βοηθά στην ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής που σας ταιριάζει.

Υπάρχουν πολυάριθμοι τρόποι για να εφαρμόσετε τη Διαλειμματική δίαιτα.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε όλα όσα καταναλώνουν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 8 ωρών μετά από νηστεία για 16 ώρες κάθε μέρα.

Άλλοι μπορεί να αποφασίσουν να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων σε 500-600 θερμίδες σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας ή να τρώνε μόνο ένα γεύμα κάθε μέρα.

Σε γενικές γραμμές, ο στόχος είναι να τρώτε συνολικά λιγότερες θερμίδες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Πλεονεκτήματα της διαλειμματικής δίαιτας

Η διαλειμματική δίαιτα είναι μια δημοφιλής και ολοένα και περισσότερο μελετημένη μορφή διατροφής που προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη.

Το βασικό στοιχείο της διαλείπουσας δίαιτας είναι ότι σπάει την παραδοσιακή ρουτίνα των 3 γευμάτων την ημέρα και εναλλάσσεται κυκλικά μεταξύ περιόδων φαγητού και νηστείας.

Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.

Ορισμένες μελέτες να δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία, να ενισχύσει την απώλεια βάρους, να μειώσει τη φλεγμονή, να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και ακόμη και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής.

διαλειμματικη διαιτα 16/8

Η δυνατότητα ελέγχου της πείνας και η μείωση του κινδύνου υπερφαγίας είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της διαλειμματικής δίαιτας.

Βοηθά στη μείωση των λιγούρες και στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης θερμίδων με την εναλλαγή μεταξύ των περιόδων φαγητού και νηστείας.

Ο μακροχρόνιος περιορισμός των θερμίδων συμβάλλει στη βελτίωση της διαχείρισης του βάρους, γεγονός που μπορεί να είναι χρήσιμο για τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Επιπλέον, επειδή αναστέλλει τη συναισθηματική κατανάλωση τροφής και προωθεί τη μελετημένη πρόσληψη, η διαλείπουσα δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Η διαλειμματική δίαιτα έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της χοληστερόλης και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, της μείωσης της φλεγμονής και της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν τελικά να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να ενισχύσει τη μακροζωία, να προστατεύσει από το οξειδωτικό στρες και να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τέλος, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα και να βελτιώσει τη συνολική γνωστική λειτουργία.

Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της εστίασης, καθώς και στη μείωση του άγχους και των επιπέδων στρες.

Συνοψίζοντας, υπάρχουν πολλά πιθανά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με τη διαλειμματική δίαιτα, καθιστώντας την ελκυστική διατροφική προσέγγιση για πολλούς ανθρώπους.

Μειονεκτήματα της διαλειμματικής δίαιτας

Η διαλειμματική δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για όλους και, όπως κάθε πρόγραμμα διατροφής, έχει πιθανά μειονεκτήματα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Μερικά από τα μειονεκτήματα είναι:

1. Πιθανές διατροφικές ελλείψεις: Όταν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διαλείπουσας νηστείας, ενδέχεται να μην λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς.

Για παράδειγμα, ένα περιορισμένο παράθυρο φαγητού μπορεί να μην σας παρέχει αρκετό χρόνο για να φάτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες.

2. Πείνα: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πείνας, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστεί από μερικούς ανθρώπους.

Αυτές οι λιγούρες είναι συνήθως πιο έντονες κατά τα αρχικά στάδια της νηστείας, αλλά μπορεί να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

3. Μειωμένα επίπεδα ενέργειας: Κατά τη διάρκεια της διαλείπουσας νηστείας, τα επίπεδα ενέργειάς σας μπορεί να μειωθούν λόγω της έλλειψης ενέργειας από το φαγητό.

Αυτό μπορεί να σας δυσκολέψει να κάνετε δραστηριότητες που απαιτούν ενέργεια, όπως η άσκηση ή η πολύωρη εργασία.

4. Πιθανή υπερκατανάλωση τροφής: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια των περιόδων διατροφής σας, καθώς μπορεί να αισθάνεστε επιπλέον πεινασμένοι.

Η κατανάλωση μεγάλων μερίδων ή τροφών με πολλές θερμίδες μπορεί να εξουδετερώσει τα πιθανά οφέλη της διαλείπουσας νηστείας.

5. Αφυδάτωση: Η νηστεία για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ειδικά αν δεν πίνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια του παραθύρου σίτισης.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν κόπωση, πονοκεφάλους και ζάλη.

Διαλειμματική Δίαιτα Βελτιώνει Την ΥγείαΜπορεί η διαλειμματική δίαιτα να βελτιώσει την υγεία;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ μπορεί να βελτιώσει την υγεία όταν υπάρχουν όρια και πειθαρχία. Αναφέραμε πιο πριν στα πλεονεκτήματα που μας παρέχει αυτή η δίαιτα. 

Μειώνει τη φλεγμονή, μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου και στη βελτίωση της συνολικής υγείας. Μειώνει το οξειδωτικό στρες και βελτιώνει την αντιοξειδωτική άμυνα του σώματός σας.

Έτσι, ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, φαίνεται ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι ένα ευεργετικό διατροφικό μοτίβο που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας και ευεξίας.

Ποιοι τύποι διαλειμματικής νηστείας υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαλείπουσας νηστείας.

Μέθοδος 16/8, διαλειμματικη διαιτα 16/8

Ο πιο δημοφιλής τύπος είναι η μέθοδος 16/8, η οποία περιλαμβάνει νηστεία για 16 ώρες την ημέρα και κατανάλωση όλων των γευμάτων σας μέσα σε ένα παράθυρο 8 ωρών.

Αυτός ο τύπος νηστείας λειτουργεί καλύτερα αν μπορείτε να παραλείψετε το πρωινό και να έχετε το πρώτο γεύμα της ημέρας το μεσημέρι.

Δίαιτα 5:2, Σύστημα 5:2

Ένας άλλος τύπος διαλείπουσας νηστείας είναι η δίαιτα 5:2, η οποία περιλαμβάνει την κανονική διατροφή πέντε ημέρες την εβδομάδα και στη συνέχεια την κατανάλωση μόνο 500-600 θερμίδων σε δύο ημέρες της εβδομάδας. Αυτή είναι μια πιο χαλαρή προσέγγιση της νηστείας και μπορεί να είναι πιο εύκολο να τηρηθεί από τη μέθοδο 16/8.

Εναλλακτική Ημερήσια Νηστεία (Alternate Day Fasting)

Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει νηστεία για 24 ολόκληρες ώρες μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό το είδος νηστείας μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να ακολουθηθεί, αλλά μερικοί άνθρωποι το βρίσκουν αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους.

Τέλος, η νηστεία εναλλασσόμενων ημερών είναι ένας άλλος τύπος διαλείπουσας νηστείας όπου νηστεύετε για ένα πλήρες 24ωρο κάθε δεύτερη μέρα. Αυτός ο τύπος νηστείας θα πρέπει να επιχειρείται μόνο από άτομα με εμπειρία στη διαλείπουσα νηστεία, καθώς είναι πιο δύσκολο να τηρηθεί.

Διαλειμματικη διαιτα τι τρωω

Η διαλειμματική διαίτα περιλαμβάνει μια επαρκή ποσότητα υγιεινών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων ζωικών ή φυτικών προέλευσης πρωτεΐνες, φρούτων και λαχανικών, σε συνδυασμό με μια περιορισμένη ποσότητα λιπαρών και σακχαρωδών.

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια ποικιλία στα τρόφιμα που τρώτε και να συντονιστείτε με έναν ιατρό ή διαιτολόγο για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την απαραίτητη ενέργεια και στερεά.

Γυμναστής

Σχετικά άρθρα