xn_fit 90

10 οφέλη της νηστείας για 12 ώρες

10 οφέλη της νηστείας για 12 ώρες

Σίγουρα έχετε ακούσει για τα είδη της διαλείπουσας νηστείας. Και είναι αυτό, η καθιέρωση ενός προγράμματος κατά το οποίο αφήνουμε την πέψη μας να ξεκουραστεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ωρών, είναι το ζητούμενο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στην υγεία δεν πρέπει να ακολουθούμε τις τάσεις, αλλά ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη διατροφική ρουτίνα είναι πολύ προσωπικές και ποικίλλουν ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε ατόμου.

Πώς να κάνετε 12ωρη νηστεία;

Επομένως, για όσους σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη διαλειμματική νηστεία με βάση τους δικούς τους στόχους και ανάγκες, η νηστεία 12/12 είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να την εφαρμόσουν. Αυτό μεταφράζεται σε νηστεία για 12 ώρες και φαγητό για τις υπόλοιπες 12. Για παράδειγμα, μπορείτε να δειπνήσετε νωρίς, στις εννέα το βράδυ, και να πάρετε πρωινό στις εννέα το πρωί.

Εκμεταλλευόμενοι τις ώρες ύπνου, η 12ωρη νηστεία είναι μία από τις πιο εύκολες να ακολουθηθεί, αφού δεν έχετε σχεδόν καθόλου την αίσθηση της διαλείπουσας νηστείας. Είναι απλώς θέμα να επισπεύσετε λίγο το δείπνο (αν συνήθως τρώτε αργότερα) ή να καθυστερήσετε το πρωινό.

Ποια ποτά μπορούν να ληφθούν κατά τη διάρκεια της διαλείπουσας νηστείας;

Ποια ποτά μπορούν να ληφθούν κατά τη διάρκεια της νηστείας

Κατά τη διάρκεια των ωρών της νηστείας, εκτός από το νερό, μπορούν να καταναλωθούν και άλλα υγρά, όπως καφές ή αφεψήματα (με ή χωρίς θεΐνη) Φυσικά, χωρίς γλυκαντικά ή με οποιαδήποτε προσθήκη, αφού διαφορετικά θα παραβιάζαμε τη διαδικασία.

Οφέλη από τη νηστεία 12 ωρών

Αρκετές έρευνες επισημαίνουν πολλαπλά οφέλη της διαλείπουσας νηστείας, όπως τα ακόλουθα.

Ευκολότερη τήρηση

Η 12ωρη νηστεία είναι πολύ πιο εύκολη από την τήρηση των άλλων μορφών διαλείπουσας νηστείας και μπορεί επίσης να έχει σημαντικά οφέλη. Όπως είπαμε, πρόκειται απλώς για το να δειπνήσετε νωρίτερα ή να πάρετε το πρωινό σας αργότερα. Θα είναι κάτι σαν μια μάλλον ολονύκτια νηστεία που επίσης δεν μας αναγκάζει να παραλείψουμε κάποιο φαγητό, όπως συμβαίνει στη νηστεία 16/18.

Βοήθεια στην απώλεια βάρους

Όταν τρώμε, το σώμα χρησιμοποιεί την τροφή ως καύσιμο και, ταυτόχρονα, αποθηκεύει μέρος της στο συκώτι και τους μυς με τη μορφή γλυκογόνου. Τη στιγμή που και τα δύο μέρη είναι γεμάτα από ενώσεις γλυκόζης και, επιπλέον, εξακολουθεί να κυκλοφορεί στο αίμα, το σώμα αποθηκεύει την περίσσεια σε αποθέσεις λίπους και τότε είναι που παίρνουμε βάρος.

Υπό αυτή την έννοια, με τη νηστεία για 12 ώρες επιτρέπουμε στο σώμα να ξοδέψει τα αποθηκευμένα αποθέματα και, με αυτόν τον τρόπο, καίμε το αποθηκευμένο λίπος.

Προάγει την καρδιαγγειακή υγεία

Η διαλείπουσα νηστεία συμβάλλει επίσης στη μείωση των τριγλυκεριδίων και, ως εκ τούτου, κρατά τη χοληστερόλη σε απόσταση, γεγονός που μας βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη

Χάρη στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και την ομαλοποίηση της γλυκόζης στο αίμα, η διαλείπουσα νηστεία θα συνέβαλε επίσης στη μείωση του επιπολασμού της εμφάνισης διαβήτη.

Βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής

Η εξάσκηση διαλείποντων τύπων νηστείας συμβάλλει επίσης στη μείωση της φλεγμονής και αυτό μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Επίσης, η νηστεία αυξάνει τις ορμόνες του εγκεφάλου που προωθούν την ανάπτυξη νέων κυττάρων.

Αντενδείξεις της διαλείπουσας νηστείας

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνονται ορισμένες αντενδείξεις της διαλείπουσας νηστείας. Μιλήσαμε για το ότι στις ακόλουθες περιπτώσεις θα πρέπει να αποφεύγεται αυτό το είδος διατροφικής ρουτίνας, επειδή θα εγκυμονούσε κινδύνους για την υγεία.

Αντενδείξεις της διαλείπουσας νηστείας

  • Περίοδος εγκυμοσύνης και γαλουχίας.
  • Εάν πάσχετε από ανεξέλεγκτο υπερθυρεοειδισμό.
  • Εάν υπάρχει υποσιτισμός.
  • Σε καταστάσεις άνοιας ή προχωρημένης εγκεφαλοαγγειακής ανεπάρκειας.
  • Εάν υπάρχει προχωρημένη νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.
  • Κατά τη διάρκεια διατροφικών διαταραχών (ανορεξία, βουλιμία…).
  • Σε περιπτώσεις όπου το άτομο τείνει να αγχώνεται ή να έχει άγχος, καθώς μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη ένταση.
  • Εάν πάσχετε από ημικρανίες.Can fasting be dangerous for health?

Είδαμε ότι, εκτός από ορισμένες αντενδείξεις, η νηστεία για 12 ώρες ή η άσκηση άλλου τύπου διαλείπουσας νηστείας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, ειδικά αν υπάρχει στόχος απώλειας βάρους.

Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν ότι η διαλείπουσα νηστεία πρέπει να ακολουθείται υπό την επίβλεψη διαιτολόγου-διατροφολόγου για να αποφεύγονται κίνδυνοι ή λανθασμένες οδηγίες που βλάπτουν την υγεία μας.

Πώς να πάτε από τη νηστεία από 12 σε 16 ώρες

Πολλοί από τους ανθρώπους που ξεκινούν μια 12ωρη νηστεία θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα στη διαδικασία και να ακολουθήσουν τη διαλειμματική νηστεία των 16/18 ωρών. Ωστόσο, η τελευταία είναι λίγο πιο περίπλοκη, αλλά σιγά-σιγά, με υπομονή και επιμονή, όλα επιτυγχάνονται.

Πώς να περάσετε από τη 12ωρη νηστεία στη 16ωρη νηστεία; Λάβετε υπόψη σας αυτές τις οδηγίες, γιατί θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε με επιτυχία σε αυτόν τον νέο τρόπο διαλείπουσας νηστείας:

Σκεφτείτε ότι πρόκειται για μια διαφορά μόνο τεσσάρων ακόμη ωρών. Για να το κάνετε ευκολότερο, προσθέστε δύο ώρες μπροστά και δύο ώρες πίσω από την ημέρα. Δηλαδή, μπορείτε να δειπνήσετε στις επτά αντί για τις εννέα και να πάρετε πρωινό στις έντεκα αντί για τις εννέα το πρωί.

Συμμαχήστε με τα ποτά που επιτρέπονται στη νηστεία, ώστε ο χρόνος αναμονής να περάσει πιο ευχάριστα. Να θυμάστε ότι μπορείτε να πίνετε μαύρο τσάι ή καφέ, για παράδειγμα.

Κατά τη διάρκεια των 16 ωρών που μπορείτε να φάτε, πρέπει να το κάνετε συνειδητά, δίνοντας προτεραιότητα στις υγιεινές τροφές και απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Από την άλλη πλευρά, να έχετε επίσης κατά νου ότι, όταν αντικαθιστάτε ένα γεύμα, πρέπει να διασφαλίζετε ότι καλύπτετε τις βασικές διατροφικές ανάγκες στα υπόλοιπα πιάτα κατά τη διάρκεια της περιόδου μη νηστείας.

Και να θυμάστε ότι η διαλείπουσα νηστεία είναι μια μέθοδος που μπορείτε να προσαρμόσετε στους δικούς σας στόχους και ανάγκες- τη στιγμή και με τον τρόπο που εσείς επιλέγετε. Και, αν μια μέρα παραβιάσετε “τους κανόνες” μην καταβεβληθείτε, δεν συμβαίνει τίποτα!

Αυξάνει τη διάρκεια ζωής

Η νηστεία για 12 ώρες μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάρκεια ζωής σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική νηστεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Η νηστεία συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής, στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη μακροζωία.

Επιπλέον, η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο προκαλείται από μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών ενζύμων. Αυτό μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε μια μακρύτερη και υγιέστερη ζωή.

Γυμναστής

Σχετικά άρθρα