xn_fit 90

Οφέλη της σωματικής δραστηριότητας

Οφέλη της σωματικής δραστηριότητας

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου σας, να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών, να ενισχύσει τα οστά και τους μυς και να βελτιώσει την ικανότητά σας να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες.

Οι ενήλικες που κάθονται λιγότερο και κάνουν οποιαδήποτε ποσότητα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας αποκτούν κάποια οφέλη για την υγεία. Λίγες μόνο επιλογές του τρόπου ζωής έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σας όσο η σωματική δραστηριότητα.

Όλοι μπορούν να βιώσουν τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία – η ηλικία, οι ικανότητες, η εθνικότητα, το σχήμα ή το μέγεθος δεν έχουν σημασία.

Άμεσα οφέλη για την σωματικής δραστηριότητας

Οφέλη της σωματικής δραστηριότητας

Ορισμένα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία του εγκεφάλου προκύπτουν αμέσως μετά από μια συνεδρία μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Τα οφέλη περιλαμβάνουν βελτιωμένη σκέψη ή νόηση για παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών και μειωμένα βραχυπρόθεσμα συναισθήματα άγχους για τους ενήλικες.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις ικανότητες σκέψης, μάθησης και κρίσης σας σε εγρήγορση καθώς μεγαλώνετε. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Διαχείριση βάρους

Τόσο οι διατροφικές συνήθειες όσο και οι ρουτίνες σωματικής δραστηριότητας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του βάρους. Παίρνετε βάρος όταν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες μέσω του φαγητού και του ποτού από την ποσότητα των θερμίδων που καίτε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καίγονται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

Για να διατηρήσετε το βάρος σας: Ανεβείτε σε 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει χορό ή δουλειά στην αυλή. Θα μπορούσατε να επιτύχετε τον στόχο των 150 λεπτών την εβδομάδα με 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα.

 

Happy Asian woman listening to music while enjoys running at the park in the morning. Happy millennial Asian woman in active sportswear listening to music while enjoys running at the park in the morning. lifestyle concept Physical Activity stock pictures, royalty-free photos & images

Οι άνθρωποι διαφέρουν πολύ ως προς το πόση σωματική δραστηριότητα χρειάζονται για τη διαχείριση του βάρους. Μπορεί να χρειάζεται να είστε πιο δραστήριοι από άλλους για να επιτύχετε ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Για να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε: Θα χρειαστείτε μεγάλη σωματική δραστηριότητα, εκτός αν προσαρμόσετε επίσης τις διατροφικές σας συνήθειες και μειώσετε την ποσότητα θερμίδων που τρώτε και πίνετε. Για να φτάσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος απαιτείται τόσο τακτική σωματική δραστηριότητα όσο και υγιεινή διατροφή.

Καρδιαγγειακή νόσος

Οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι δύο κύριες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας θέσει σε χαμηλότερο κίνδυνο για αυτές τις ασθένειες. Μπορείτε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο με περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να βελτιώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.

Διαβήτης τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι κάποιος συνδυασμός υπερβολικού λίπους γύρω από τη μέση, υψηλής αρτηριακής πίεσης, χαμηλής χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), υψηλών τριγλυκεριδίων ή υψηλού σακχάρου στο αίμα.

Οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν οφέλη σε επίπεδα από τη σωματική δραστηριότητα ακόμη και χωρίς να πληρούν τις συστάσεις για 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας σωματικής δραστηριότητας. Πρόσθετες ποσότητες σωματικής δραστηριότητας φαίνεται να μειώνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο.

Διαχείριση βάρους

Λοιμώδη νοσήματα

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου σοβαρών αποτελεσμάτων από λοιμώδη νοσήματα, όπως το COVID-19, η γρίπη και η πνευμονία. Για παράδειγμα, η Γυμναστική και η Γυμναστική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της συχνότητας των ασθενών:

Τα άτομα που ασκούν λίγη ή καθόλου σωματική δραστηριότητα έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν πολύ από COVID-19 σε σχέση με τα άτομα που είναι σωματικά δραστήρια. Μια συστηματική ανασκόπηση του CDC διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με μείωση των νοσηλειών και των θανάτων από COVID-19, ενώ η αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο αυτό.

Οι πιο δραστήριοι άνθρωποι μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από γρίπη ή πνευμονία. Μια μελέτη του CDC διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την αερόβια και τη μυϊκή ενδυνάμωση σωματική δραστηριότητα έχουν περίπου τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν από γρίπη και πνευμονία σε σχέση με τους ενήλικες που δεν πληρούν καμία από τις δύο κατευθυντήριες γραμμές.

Ορισμένοι καρκίνοι

Η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών κοινών καρκίνων. Οι ενήλικες που συμμετέχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες σωματικής δραστηριότητας έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των:

  • Ουροδόχου κύστης
  • Μαστού
  • Κολονίου (εγγύς και άπω)
  • Ενδομήτριο
  • Οισοφάγος (αδενοκαρκίνωμα)
  • Νεφρός
  • Πνεύμονας
  • Στομάχι (καρδιακό και μη καρδιακό αδενοκαρκίνωμα)

Εάν είστε επιζών από καρκίνο, η τακτική σωματική δραστηριότητα όχι μόνο σας βοηθά να έχετε καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά βελτιώνει και τη φυσική σας κατάσταση.

Καθώς γερνάτε, είναι σημαντικό να προστατεύετε τα οστά, τις αρθρώσεις και τους μυς σας – υποστηρίζουν το σώμα σας και σας βοηθούν να κινείστε. Η διατήρηση της υγείας των οστών, των αρθρώσεων και των μυών μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι είστε σε θέση να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να είστε σωματικά δραστήριοι.

Οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως η άρση βαρών, μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε ή να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα και δύναμη. Αυτό είναι σημαντικό για τους ηλικιωμένους ενήλικες που εμφανίζουν μειωμένη μυϊκή μάζα και μυϊκή δύναμη με τη γήρανση.

Η αργή αύξηση της ποσότητας του βάρους και του αριθμού των επαναλήψεων που κάνετε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μυϊκής ενδυνάμωσης θα σας προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Βελτιώστε την ικανότητά σας να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες και αποτρέψτε τις πτώσεις

Οι καθημερινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν το ανέβασμα σκαλοπατιών, τα ψώνια ή το παιχνίδι με τα εγγόνια σας. Το να μην μπορείτε να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες ονομάζεται λειτουργικός περιορισμός. Οι σωματικά δραστήριοι μεσήλικες ή ηλικιωμένοι ενήλικες έχουν μικρότερο κίνδυνο λειτουργικών περιορισμών από ό,τι οι αδρανείς.

Για τους ηλικιωμένους ενήλικες, η άσκηση ποικίλων σωματικών δραστηριοτήτων βελτιώνει τη σωματική λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων ή τραυματισμού από πτώση. Συμπεριλάβετε σωματικές δραστηριότητες όπως αερόμπικ, μυϊκή ενδυνάμωση και προπόνηση ισορροπίας. Η πολυσύνθετη σωματική δραστηριότητα μπορεί να γίνει στο σπίτι ή σε ένα κοινοτικό περιβάλλον ως μέρος ενός δομημένου προγράμματος.

Το κάταγμα του ισχίου είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας που μπορεί να προκύψει από πτώση. Το σπάσιμο ενός ισχίου έχει αρνητικές επιπτώσεις που αλλάζουν τη ζωή σας, ειδικά αν είστε ενήλικας μεγαλύτερης ηλικίας. Οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν μικρότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου από τους αδρανείς ανθρώπους.

Γυμναστής

Σχετικά άρθρα