xn_fit 90

Τα καταπληκτικά οφέλη από σκόνη κακάο για την υγεία

Τα καταπληκτικά οφέλη από σκόνη κακάο για την υγεία

Η σκόνη κακάο, που προέρχεται από θρυμματισμένους κόκκους κακάο, αποτελεί βασικό συστατικό σε διάφορους πολιτισμούς εδώ και αιώνες. Από τη χρήση του από τον πολιτισμό των Μάγια στην Κεντρική Αμερική μέχρι την εισαγωγή του στην Ευρώπη από τους Ισπανούς κατακτητές, το κακάο έχει αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό για τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία.

Ενώ το κακάο συνδέεται συνήθως με την παραγωγή σοκολάτας, η σύγχρονη έρευνα έχει αποκαλύψει μια πληθώρα οφελών για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωσή του.

Σκόνη κακάο: Τα 8 καταπληκτικά οφέλη της για την υγεία

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα απίστευτα οφέλη του κακάο για την υγεία και τη διατροφή.

Από την πλούσια περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά μέχρι τις δυνατότητές της στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, της λειτουργίας του εγκεφάλου, του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, της διαχείρισης του βάρους, ακόμη και την επίδρασή της στην πρόληψη του καρκίνου, η σκόνη κακάο έχει πράγματι κερδίσει την ιδιότητα της υπερτροφής.

1. Ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Η σκόνη κακάο είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών που απαντώνται στη φύση σε διάφορα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, τσάι και κρασί.

Αυτές οι πολυφαινόλες, συγκεκριμένα οι φλαβανόλες, έχουν συνδεθεί με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης φλεγμονής, της βελτιωμένης ροής του αίματος, της χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης και των καλύτερων επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επεξεργασία και η θέρμανση του κακάο μπορεί να μειώσει τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Επιπλέον, το κακάο συχνά υφίσταται αλκαλική επεξεργασία για να μειωθεί η πικράδα, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της περιεκτικότητας σε φλαβανόλες.

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να επιλέγετε ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα κακάο για να απολαμβάνετε πλήρως τα οφέλη της περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες.

2. Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς

Έχει διαπιστωθεί ότι το κακάο έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς. Οι φλαβανόλες στο κακάο βελτιώνουν τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου, το οποίο χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε βελτιωμένη ροή αίματος και μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κακάο μπορεί να οδηγήσει σε μικρή αλλά σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, ιδίως σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι το κακάο μειώνει την “κακή” LDL χοληστερόλη, έχει αντιπηκτικά αποτελέσματα, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνει τη φλεγμονή, τα οποία συμβάλλουν σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου.

Ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

3. Ενισχυμένη λειτουργία του εγκεφάλου

Η κατανάλωση κακάο έχει δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι φλαβανόλες στο κακάο μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγή νευρώνων και σημαντικών μορίων για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη ροή του αίματος και την παροχή στον εγκεφαλικό ιστό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κακάο μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε άτομα με νοητικές διαταραχές.

Επιπλέον, ο θετικός αντίκτυπος του κακάο στη λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να επεκταθεί στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών πίσω από αυτές τις επιδράσεις

4. Έλεγχος του σακχάρου στο αίμα

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το κακάο μπορεί να έχει αντιδιαβητικές επιδράσεις.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι οι φλαβανόλες του κακάο μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, να βελτιώσουν την έκκριση ινσουλίνης, να μειώσουν τη φλεγμονή και να διεγείρουν την πρόσληψη σακχάρου στους μυς.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη φλαβανολών, συμπεριλαμβανομένου του κακάο, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ανθρώπινες μελέτες

Επιπλέον, μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ή κακάο πλούσιου σε φλαβανόλες μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τη φλεγμονή τόσο σε διαβητικά όσο και σε μη διαβητικά άτομα.

Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί πλήρως ο αντίκτυπος του κακάο στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. ls και άτομα με νοητικές διαταραχές.

Επιπλέον, ο θετικός αντίκτυπος του κακάο στη λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να επεκταθεί στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών πίσω από αυτές τις επιδράσεις

σκόνη κακάο

5. Διαχείριση βάρους

Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η πρόσληψη κακάο, ακόμη και με τη μορφή σοκολάτας, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους. Το κακάο θεωρείται ότι ρυθμίζει τη χρήση ενέργειας, μειώνει την όρεξη και τη φλεγμονή, αυξάνει την οξείδωση του λίπους και προάγει το αίσθημα πληρότητας.

Πληθυσμιακές μελέτες

Πληθυσμιακές μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ συχνής κατανάλωσης σοκολάτας και χαμηλότερου δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), παρά το γεγονός ότι τα άτομα καταναλώνουν συνολικά περισσότερες θερμίδες και λίπος.

Επιπλέον, μια μελέτη απώλειας βάρους που χρησιμοποίησε δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σοκολάτα που περιείχε κακάο έχασαν βάρος γρηγορότερα από εκείνους που ακολουθούσαν μια κανονική δίαιτα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν παρέχουν όλα τα είδη σοκολάτας τα ίδια οφέλη, με τη μαύρη σοκολάτα να είναι η πιο ευεργετική.

6. Πιθανή πρόληψη του καρκίνου

Οι φλαβανόλες στο κακάο έχουν δείξει υποσχόμενες αντικαρκινικές ιδιότητες σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα.

Οι ενώσεις αυτές έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση, προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, καταπολεμούν τη φλεγμονή, αναστέλλουν την ανάπτυξη των κυττάρων, προκαλούν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων και συμβάλλουν στην πρόληψη της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.

Μελέτες σε ζώα

Μελέτες σε ζώα που χρησιμοποίησαν δίαιτες πλούσιες σε κακάο ή εκχυλίσματα κακάο έχουν καταδείξει θετικά αποτελέσματα στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, του παγκρέατος, του προστάτη, του ήπατος, του παχέος εντέρου και της λευχαιμίας.

Αν και οι δοκιμές σε ανθρώπους είναι περιορισμένες, μελέτες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε φλαβανόλες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αν και τα στοιχεία ειδικά για το κακάο παραμένουν αντικρουόμενα.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο αντίκτυπος του κακάο στην πρόληψη του καρκίνου στον άνθρωπο.

7. Πιθανή θεραπεία του άσθματος

Το εκχύλισμα κακάο έχει δείξει κάποιες δυνατότητες ως αντι-ασθματική θεραπεία σε μελέτες σε ζώα. Ενώσεις όπως η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη που βρίσκονται στο κακάο έχει βρεθεί ότι βοηθούν στον επίμονο βήχα, χαλαρώνουν τους αεραγωγούς και μειώνουν τη φλεγμονή.

Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί κλινικά σε ανθρώπους και η ασφάλεια της χρήσης του κακάο μαζί με άλλα αντιασθματικά φάρμακα δεν είναι σαφής. Αν και οι δυνατότητες του κακάο στη θεραπεία του άσθματος είναι ελπιδοφόρες, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του.

σκόνη κακάο οφέλη για την υγεία

8. Συνιστώμενη πρόσληψη κακάο

Η ακριβής ποσότητα κακάο που απαιτείται για να επιτευχθούν οφέλη για την υγεία εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων συνιστά την κατανάλωση 0,1 ουγγιάς (2,5 γραμμάρια) σκόνης κακάο υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλες ή 0,4 ουγγιάς (10 γραμμάρια) μαύρης σοκολάτας υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλες που περιέχει τουλάχιστον 200 mg φλαβανόλες ανά ημέρα για οφέλη στην υγεία της καρδιάς.

Ωστόσο, άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να απαιτούνται υψηλότερες ποσότητες φλαβανόλης για να παρατηρηθούν σημαντικά οφέλη.

Μεγιστοποίηση των οφελών για την υγεία

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για την υγεία, είναι ζωτικής σημασίας να επιλέγετε ελάχιστα επεξεργασμένες πηγές κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες. Η ενσωμάτωση του κακάο στη διατροφή σας μπορεί να είναι απολαυστική και ευέλικτη.

Ακολουθούν μερικοί διασκεδαστικοί τρόποι για να προσθέσετε το κακάο στα γεύματα και τα σνακ σας:

  1. Απολαύστε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70%.
  2. Αναμείξτε το κακάο με το αγαπημένο σας γαλακτοκομικό ή μη γαλακτοκομικό γάλα για ένα νόστιμο μιλκσέικ σοκολάτας.
  3. Προσθέστε κακάο στην αγαπημένη σας υγιεινή συνταγή smoothie για μια πλούσια, σοκολατένια γεύση.
  4. Ενσωματώστε ακατέργαστο κακάο σε σκόνη σε σπιτικές πουτίγκες, όπως πουτίγκες πρωινού με chia ή πουτίγκα ρυζιού.
  5. Δημιουργήστε μια vegan μους σοκολάτας αναμειγνύοντας αβοκάντο, κακάο, γάλα αμυγδάλου και ένα γλυκαντικό όπως χουρμάδες.
  6. Πασπαλίστε με σκόνη κακάο φρούτα όπως μπανάνες ή φράουλες για μια απολαυστική ανατροπή.
  7. Ενισχύστε τα οφέλη για την υγεία των μπάρες δημητριακών σας προσθέτοντας κακάο στο μείγμα.

Θυμηθείτε να καταναλώνετε το κακάο με μέτρο, καθώς περιέχει φυσικά μόλυβδο και κάδμιο, και όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση αυτών των βαρέων μετάλλων.

Συμπέρασμα

Η σκόνη κακάο είναι μια πραγματική υπερτροφή, που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ωφελειών για την υγεία.

Από τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητές της μέχρι τις δυνατότητές της στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, της λειτουργίας του εγκεφάλου, του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, της διαχείρισης του βάρους, ακόμη και του ρόλου της στην πρόληψη του καρκίνου, η σκόνη κακάο είναι μια πολύτιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Όταν ενσωματώνετε το κακάο στη διατροφή σας, επιλέξτε πηγές κακάο με ελάχιστη επεξεργασία και υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του για την υγεία. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να καταναλώνετε το κακάο με μέτρο λόγω της πιθανής περιεκτικότητάς του σε βαρέα μέταλλα.

Προχωρήστε λοιπόν και απολαύστε τη νοστιμιά του κακάο, αποκομίζοντας παράλληλα τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία. Αφεθείτε σε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας ή προσθέστε λίγο κακάο στις αγαπημένες σας συνταγές, γνωρίζοντας ότι θρέφετε τόσο το σώμα σας όσο και τους γευστικούς σας κάλυκες.

Γυμναστής

Σχετικά άρθρα