Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η κατανάλωση μόλις δύο σάντουιτς με μπέικον κάθε εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 62%.
Τα δεδομένα από 216.695 συμμετέχοντες που είχαν αξιολογήσει τη διατροφή τους κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια για έως και 36 χρόνια αναλύθηκαν από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.
Περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος.
Κόκκινο Κρέας και Διαβήτης Τύπου 2: Η Σχέση της Κατανάλωση
Σύμφωνα με τη μελέτη, εκείνοι που κατανάλωναν το περισσότερο κόκκινο κρέας, είτε ήταν επεξεργασμένο είτε όχι, είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που κατανάλωναν το λιγότερο.
Ανακαλύφθηκε επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση περισσότερου επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 46%.
Φυτικές Πρωτεΐνες ως Εναλλακτική: Μείωση του Κινδύνου Διαβήτη Τύπου 2
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που αντικαθιστούν το κόκκινο κρέας με φυτικές πρωτεΐνες, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ο καθηγητής Walter Willett, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: ”
Βέλτιστη Υγεία και Ευημερία: Ορίζοντας την Κατανάλωση Κόκκινου Κρέατος
Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας και προηγούμενες εργασίες άλλων, ένα όριο περίπου μιας μερίδας κόκκινου κρέατος την εβδομάδα θα ήταν λογικό για τους ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν την υγεία και την ευημερία τους”.
Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2;
Ο Διαβήτης Τύπου 2 και η Ανεπάρκεια της Ινσουλίνης: Μια Εισαγωγή
Όταν ο οργανισμός αδυνατεί να παράγει αρκετή ποσότητα της ορμόνης ινσουλίνης για να εξισορροπήσει τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αναπτύσσεται διαβήτης τύπου 2.
Προδιαβήτης και Αντίσταση στην Ινσουλίνη
Πριν από την ανάπτυξη των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2, η πλειονότητα των ασθενών με υψηλό σάκχαρο στο αίμα εμφανίζουν αρχικά προδιαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Είναι συνήθως μια μόνιμη κατάσταση από τη στιγμή που τον έχετε, αλλά αν αγνοείτε τα συμπτώματα, μπορεί να παραμείνει χωρίς θεραπεία για χρόνια.
Πιθανές Συνέπειες της Ανεπάρκειας Ινσουλίνης: Υγειονομικά Προβλήματα
Χωρίς σωστή διάγνωση, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, βλάβη στα νεφρά, βλάβη στα νεύρα, προβλήματα στα μάτια, προβλήματα στα πόδια, αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και προβλήματα στα μάτια και τα πόδια.
Αιτίες διαβήτη τύπου 2
Η Σύνδεση με το Διαβήτη Τύπου 2: Η Ρόλος της Ινσουλίνης
Όταν το πάγκρεάς σας αδυνατεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να διατηρήσει ένα σταθερό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα (επίσης γνωστό ως επίπεδο σακχάρου στο αίμα), αναπτύσσεται διαβήτης τύπου 2.
Παράγοντες Κινδύνου: Πέραν της Γενετικής
Η ηλικία, η γενετική, το βάρος και η εθνικότητα είναι μερικές μόνο από τις μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα άνω των 40 ετών, ενώ στους νοτιοασιάτες ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σε άτομα άνω των 25 ετών. Εάν έχετε στενό συγγενικό σας πρόσωπο που πάσχει από αυτόν, έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να τον πάθετε.
Βάρος και Κίνδυνος: Η Σχέση με την Παχυσαρκία
Ειδικότερα για όσους έχουν ΔΜΣ πάνω από 30, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με το NHS, αν έχετε την τάση να αποθηκεύετε λίπος γύρω από τη μέση σας, αυτό μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο, καθώς μπορεί να επηρεάσει τις μεταβολικές και καρδιαγγειακές διεργασίες του σώματός σας.
Το υπουργείο Υγείας σημειώνει επίσης ότι όσοι έχουν καταγωγή από τη Νότια Ασία, την Κίνα, την αφρικανική-καραϊβική ή τη μαύρη αφρικανική ήπειρο είναι επίσης πιο επιρρεπείς στην ασθένεια.
Ποια είναι τα αρχικά σημεία και συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2;
Υπάρχουν ορισμένες πρώιμες ενδείξεις του διαβήτη τύπου 2, όπως:
- αυξημένη δίψα
- κατούρημα συχνότερα από το συνηθισμένο
- διαρκής εξάντληση
- απώλεια κιλών χωρίς προσπάθεια
- Κνησμός στην ευαίσθητη περιοχή ή επαναλαμβανόμενη τσίχλα
- Παραμορφωμένη όραση
- Περνάει περισσότερος χρόνος για να επουλωθούν τα κοψίματα
Εάν εμφανίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ή έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη, το NHS συμβουλεύει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον παθολόγο σας.
Ο διαβήτης μπορεί να εντοπιστεί με μια εξέταση αίματος.
Θεραπεία διαβήτη τύπου 2
Τις περισσότερες φορές, η μείωση του βάρους, η υγιεινή διατροφή και η προσθήκη τακτικής άσκησης στη ρουτίνα σας βοηθούν στην αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη ή του προδιαβήτη.
Οι διαβητικοί τύπου 2 μπορούν δυνητικά να θέσουν την κατάστασή τους σε ύφεση μειώνοντας μεγάλη ποσότητα βάρους και ελέγχοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2 χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους και συχνά χορηγείται μετφορμίνη.
Το SWNS έχει προσθέσει περισσότερες αναφορές.