Η βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος και η διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης εξέτασης είναι μια από τις σημαντικότερες διαγνωστικές μεθόδους σε χρόνια συμπτώματα του πεπτικού συστήματος, όπως εμετός, διάρροια και επίμονος στομαχόπονος. Ως εκ τούτου, σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε λεπτομερέστερα για το πεπτικό σύστημα, τα συστατικά του, τη σημασία του, τις ασθένειες του πεπτικού συστήματος, τις μεθόδους διάγνωσής τους και
Συνολική εξέταση του πεπτικού συστήματος
Το πεπτικό σύστημα, ή το πεπτικό κανάλι, όπως το αποκαλούν ορισμένοι γιατροί, είναι μια ομάδα οργάνων και δομών που είναι υπεύθυνα για τη διατροφή και την ενέργεια, ξεκινώντας από την κατανάλωση τροφής μέσω της διαδικασίας της πέψης της τροφής και της μετατροπής της σε απλή μορφή που μπορεί να απορροφηθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, μέχρι να καταλήξει στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα.
Η διαδικασία της πέψης αρχίζει με την κατανάλωση και τη μάσηση της τροφής μέσω των δοντιών, τη μερική πέψη των σακχάρων και των αμύλων μέσω του σάλιου, στη συνέχεια η τροφή κατεβαίνει στο στομάχι και τα έντερα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης και να μετατραπούν τα μεγάλα σωματίδια της τροφής σε μικρά, εύκολα απορροφήσιμα σωματίδια, και στη συνέχεια το στάδιο της αποβολής των αποβλήτων από τον πρωκτό μέσω του ορθού.
Συστατικά του πεπτικού συστήματος
Συνολική εξέταση του πεπτικού συστήματος
- Το στόμα
- Φάρυγγας
- Οισοφάγος
- Στομάχι
- Λεπτό έντερο
- Πάγκρεας
- Ήπαρ
- Χοληδόχος κύστη
- Παχύ έντερο
- Πρωκτό
Ο ρόλος και η σημασία του πεπτικού συστήματος
Το πεπτικό σύστημα λειτουργεί ως ενιαία μονάδα για την πέψη της τροφής και την παραγωγή της ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός, οπότε κάθε ένα από τα όργανά του παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης ως εξής:
Το στόμα
Είναι το πρώτο όργανο του πεπτικού συστήματος, υπεύθυνο για τη μάσηση της τροφής, τη μερική πέψη της και τη μετατροπή της σε μικρά μέρη που μπορούν να καταποθούν εύκολα, εκτός από την ολοκλήρωση της διαδικασίας πέψης στο έντερο.
Φάρυγγας
Είναι μια κοινή δίοδος για τον αέρα και την τροφή και ένα κανάλι σύνδεσης μεταξύ του στόματος και του οισοφάγου.
Οισοφάγος
Είναι ένας μυϊκός σωλήνας που συνδέει τον φάρυγγα και το στομάχι, μέσω του οποίου η τροφή μεταφέρεται με περισταλτική κίνηση, η οποία είναι μια ομάδα συσπάσεων που βοηθούν στην κατάποση της τροφής με τη μορφή μικρών σωματιδίων μέχρι να φτάσει στο στομάχι.
Στομάχι
Είναι ένας ισχυρός μυϊκός σάκος που λειτουργεί για να αναμειγνύει την τροφή και να τη διασπά σε μικρά σωματίδια με την έκκριση οξέων Ενζύμων τα οποία χωνεύουν εν μέρει την πρωτεΐνη πριν τη μεταφέρουν στο λεπτό έντερο και η τροφή μέσα στο στομάχι μετατρέπεται σε συνεκτικό παχύρρευστο υγρό που μετακινείται προς το λεπτό έντερο.
Λεπτό έντερο
Είναι ένας μακρύς σπειροειδής σωλήνας μήκους έως και 20 ποδιών, που αποτελείται από 3 κύρια μέρη: τον ειλεό, το ιγνυακό και το δωδεκαδάκτυλο. Χαρακτηρίζεται από περισταλτική κίνηση για την ολοκλήρωση της πέψης της τροφής μέσω ενζύμων που εκκρίνει το πάγκρεας και χολής που παράγει το ήπαρ.
Τα παγκρεατικά ένζυμα ολοκληρώνουν την πέψη των πρωτεϊνών, ενώ η χολή χωνεύει τα λίπη. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης, η τροφή απορροφάται μέσω του ειλεού και του ειλεού στα αιμοφόρα αγγεία μέχρι να φτάσει στα κύτταρα του σώματος μέσω των αγγείων και των τριχοειδών αγγείων.
Παχύ έντερο
Αποτελείται από το ορθό, το παχύ έντερο και το τυφλό έντερο και έχει μήκος 1,5 μέτρο.
Το παχύ έντερο απορροφά νερό, άλατα και βιταμίνες από τις άπεπτες τροφές και στη συνέχεια τις ωθεί στο ορθό.
Μέσα στο τυφλό έντερο υπάρχει μια ομάδα προειδοποιήσεων που εργάζονται για τη μετατροπή των τροφικών αποβλήτων στη στερεά μορφή που το εξέρχεται από τον πρωκτό.
Το ορθό είναι η αποθήκη για τα κόπρανα. Σπρώχνεται σε αυτόν αφού μετατραπεί σε στερεή κατάσταση και στη συνέχεια αποβάλλεται μέσω συστολής και χαλάρωσης με τη βοήθεια νευρικών ερεθισμάτων κατά την αφόδευση από τον πρωκτό.
Πρωκτός
Είναι ένα άνοιγμα στο τέλος του πεπτικού συστήματος, από το οποίο περνούν αέρια, υγρά και στερεά απόβλητα. Λειτουργεί υπό τον έλεγχο μιας ομάδας πυελικών μυών και δύο πρωκτικών μυών.
Αξεσουάρ πεπτικού συστήματος
Το ήπαρ, το πάγκρεας και οι σιελογόνοι αδένες είναι εξαρτήματα του πεπτικού σωλήνα λόγω του βασικού τους ρόλου στη διαδικασία της πέψης των τροφών ως εξής:
Το ήπαρ: Εκκρίνει και παράγει χολή, η οποία είναι υπεύθυνη για τον καθαρισμό του αίματος που μεταφέρεται από το λεπτό έντερο στο παχύ έντερο.
Εκκρίνει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.
Σιελογόνοι αδένες: Έκκριση σάλιου που βοηθά στη μάσηση των τροφών στο στόμα, διευκολύνει τη διαδικασία κατάποσης και χωνεύει εν μέρει τα άμυλα.
Συνολική εξέταση του πεπτικού συστήματος
Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ασθενειών του πεπτικού συστήματος που επηρεάζουν τη λειτουργία του και επηρεάζουν τα διάφορα όργανά του. Ως εκ τούτου, εάν ο ασθενής υποφέρει από συμπτώματα του πεπτικού συστήματος, πρέπει να υποβληθεί σε ολοκληρωμένη εξέταση του πεπτικού συστήματος. Οι πιο συχνές ασθένειες του πεπτικού συστήματος είναι οι εξής:
- Καρκίνος του παχέος εντέρου ή πολύποδες του παχέος εντέρου.
- Δυσανεξία στη λακτόζη.
- Πέτρες στη χοληδόχο κύστη.
- Σύνδρομο βραχέος εντέρου.
- Σύνδρομο δυσαπορρόφησης.
- Σύνδρομο Zollinger-Ellison.
- Νόσος του Crohn
- Πεπτικό έλκος
- Πρωκτικές ρωγμές
- Εκκολπωμάτωση
- Πρωκτικό συρίγγιο
- Αιμορροΐδες
- Λειτουργική δυσπεψία
- Δυσκοιλιότητα
- Οισοφαγική παλινδρόμηση
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Βλαστικό στομάχι.
- Διάρροια
Συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου
1. Αποφύγετε το άγχος
Το άγχος έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου, ιδίως σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γι’ αυτό συνιστάται να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο το ψυχολογικό άγχος και να προσπαθείτε να το ελέγχετε κάνοντας διαλογισμό και ασκήσεις χαλάρωσης, όπως η γιόγκα και οι βαθιές αναπνοές, και πίνοντας ροφήματα από βότανα που καταπραΰνουν τα νεύρα, όπως το τσάι χαμομηλιού.
2. καλός ύπνος
Πρέπει να κοιμάστε αρκετά καθημερινά, από 6 έως 8 ώρες κάθε βράδυ, γιατί το να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά είναι μία από τις λανθασμένες συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εντέρου.
3. Τρώτε αργά
Είναι απαραίτητο να τρώτε καθημερινά τα γεύματα αργά, για να διασφαλίσετε ότι η τροφή μασιέται καλά και στη συνέχεια το στομάχι και το έντερο δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πέψη και την απορρόφησή της.
4 . Πίνετε νερό
Σε μια μελέτη του 2022, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν καθημερινά άφθονο νερό έχουν λιγότερα βακτήρια που προκαλούν γαστρεντερικές λοιμώξεις.
Η κατανάλωση νερού συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της κίνησης του εντέρου και διευκολύνει την πέψη και την απέκκριση, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.
5. Πάρτε προβιοτικά
Τα συμπληρώματα προβιοτικών παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος, χάρη στον αποτελεσματικό τους ρόλο στη διατήρηση της βακτηριακής ισορροπίας στο έντερο, εκτός από την ικανότητά τους να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα προβιοτικά βρίσκονται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, όπως το γιαούρτι.
6 – Μείωση των σακχάρων και των λιπών
Για να διατηρηθεί η υγεία του εντέρου, θα πρέπει να μειωθούν οι τροφές που είναι πλούσιες σε σάκχαρα και λίπη, επειδή οι υπερβολικές ποσότητες τους ασκούν μεγάλη πίεση στο πεπτικό σύστημα.