xn_fit 90

Yoga για αρχάριους: Πλήρης οδηγός με βίντεο

Yoga για αρχάριους: Πλήρης οδηγός με βίντεο


Γεια σας και καλώς ήρθατε στον αναλυτικό οδηγό “Yoga για αρχάριους”.  Το άρθρο αυτό θα καλύψει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γιόγκα, συμπεριλαμβανομένων των οφελών της, των παραλλαγών, των στάσεων, της aerial yoga, studios, yoga ή πιλάτες. 

Ανεξάρτητα από το πόσο εξοικειωμένοι είστε με τη γιόγκα, αυτός ο οδηγός θα σας διδάξει περισσότερα γι’ αυτήν και τα πλεονεκτήματα που παρέχει για τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική σας ευεξία.

Τα οφέλη της γιόγκα / Yoga

Τα οφέλη της γιόγκα / Yoga

Με τα διάφορα οφέλη της για την υγεία του σώματος, του νου και της ψυχής, η γιόγκα ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η γιόγκα βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, την ευλυγισία, τη δύναμη, την ισορροπία και τη στάση του σώματος.

Επίσης, βοηθά στη μείωση του στρες, του άγχους και του χρόνιου πόνου. Ενισχύοντας τα επίπεδα ενέργειας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τη γενικότερη ευημερία σας μέσω της τακτικής εξάσκησης μπορείτε επίσης να βιώσετε μια βελτίωση στην αίσθηση της ευεξίας σας.

Διαφορετικοί τύποι γιόγκα

Υπάρχουν διαφορετικά στυλ και τύποι για κάθε είδος γιόγκα. Οι πιο δημοφιλείς είναι:

Hatha Yoga

Η ρύθμιση της αναπνοής, ο διαλογισμός και η χαλάρωση είναι οι κύριοι στόχοι του ήπιου στυλ γιόγκα που είναι γνωστό ως hatha.

Vinyasa Yoga

Σε αυτό το είδος γιόγκα, μεταβαίνετε ομαλά από τη μία στάση στην επόμενη, ενώ ταιριάζετε την αναπνοή σας με τις κινήσεις σας

Ashtanga Yoga

Η Ashtanga Yoga είναι ένα σωματικά απαιτητικό, γρήγορο στυλ γιόγκα που ακολουθεί ένα προκαθορισμένο μοτίβο στάσεων.

Bikram Yoga

Συχνά αναφέρεται ως hot yoga, αυτό το είδος γιόγκα απαιτεί την εκτέλεση μιας προκαθορισμένης ακολουθίας 26 στάσεων σε ένα δωμάτιο που έχει θερμανθεί στους 105 βαθμούς Φαρενάιτ.

Iyengar Yoga

Η γιόγκα Iyengar δίνει έμφαση στην ακρίβεια και την ευθυγράμμιση του σώματος σε κάθε θέση.

Θέσεις γιόγκα

Yoga asanas

Yoga asanas είναι μια σειρά σωματικών στάσεων που αποτελούν ζωτικό μέρος της πρακτικής της γιόγκα. Με αμέτρητες στάσεις για να διαλέξετε, κάθε asana προσφέρει το δικό της σύνολο μοναδικών πλεονεκτημάτων. Παρακάτω παρατίθενται μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ασάνες για αρχάριους:

 

1. Mountain Pose

Mountain Pose: Η στάση αυτή βοηθά στη βελτίωση της στάσης του σώματος, της ισορροπίας και της συγκέντρωσης.

2. Downward-Facing Dog

Downward-Facing Dog: Η στάση αυτή τεντώνει τους οπίσθιους μηριαίους, τις γάμπες και τη σπονδυλική στήλη, ενώ παράλληλα ενισχύει τα χέρια, τους ώμους και τους καρπούς.

3. Warrior II

Warrior II: Αυτή η στάση δυναμώνει τα πόδια, τους γοφούς και τους ώμους, ενώ βελτιώνει την ισορροπία και την εστίαση.

4. Tree Pose

Tree Pose: Αυτή η στάση βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας, της συγκέντρωσης και της στάσης του σώματος, ενώ παράλληλα τεντώνει τους μηρούς, τη βουβωνική χώρα και τις γάμπες.

5. Child’s Pose

Πόζα του παιδιού: Αυτή η στάση είναι μια ήπια στάση ανάπαυσης που βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους, ενώ παράλληλα τεντώνει τους γοφούς, τους μηρούς και τους αστραγάλους.

Aerial Yoga

Μια καταπληκτική και συναρπαστική προσέγγιση για την ενίσχυση της γενικής σωματικής και ψυχικής σας υγείας είναι η εναέρια γιόγκα, που μερικές φορές αναφέρεται ως γιόγκα κατά της βαρύτητας. 

Σε αυτό το ασυνήθιστο είδος γιόγκα, οι θέσεις υποστηρίζονται και εμβαθύνονται με τη χρήση μιας αιώρας ή μιας κούνιας. Θα έχετε την αίσθηση της ελευθερίας και της έλλειψης βαρύτητας που μπορείτε να λάβετε μόνο από την εξάσκηση στον αέρα σε αντίθεση με άλλες μορφές εξάσκησης.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό – η εναέρια γιόγκα είναι επίσης απίστευτα ευεργετική για το σώμα σας. Χρησιμοποιώντας την αιώρα για να στηρίξετε το βάρος σας, θα είστε σε θέση να επιτύχετε βαθύτερες διατάσεις και να κρατήσετε τις στάσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ευελιξία, τη δύναμη και την ισορροπία σας με τρόπους που η παραδοσιακή γιόγκα απλά δεν μπορεί να φτάσει.

Aerial Yoga

Εκτός από τα σωματικά οφέλη, η εναέρια γιόγκα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το άγχος και την ένταση στο σώμα σας. 

Καθώς κινείστε μέσα από τις στάσεις, θα νιώσετε μια αίσθηση απελευθέρωσης και χαλάρωσης που μπορεί να σας βοηθήσει να αφήσετε να φύγει οποιοδήποτε συσσωρευμένο άγχος ή αρνητική ενέργεια. 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια συνολική βελτίωση της αίσθησης της ευεξίας σας, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε πιο συγκεντρωμένοι και γειωμένοι τόσο εντός όσο και εκτός του στρώματος.

Επομένως, η εναέρια γιόγκα είναι κάτι που όλοι πρέπει να δοκιμάσουν, είτε πρόκειται για έμπειρους γιόγκι που θέλουν να αλλάξουν την πρακτική τους είτε για αρχάριους που αναζητούν έναν διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο για να παραμείνουν σε φόρμα.

 Δοκιμάστε την για να δείτε πώς μπορεί να αλλάξει τη σωματική, ψυχική και πνευματική σας ευεξία!

Yoga Studio

Ο εντοπισμός ενός κατάλληλου στούντιο γιόγκα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της πρακτικής σας στη γιόγκα. Θα πρέπει να αναζητήσετε ένα στούντιο που παρέχει ποικίλες τάξεις, εξειδικευμένους εκπαιδευτές και μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. 

Είναι σημαντικό να ανακαλύψετε ένα στούντιο που ανταποκρίνεται στις ατομικές σας αρχές και στόχους.

Κάποια φοβερά yoga studio στην Πάτρα είναι:

  1. Hatha Yoga & Pilates studio

  2. Evergreen Studios

  3. TADASANA by Eftyxia

 

Yoga ή Pilates

Αν και συχνά συγχέονται μεταξύ τους, η γιόγκα και το Pilates είναι στην πραγματικότητα δύο διαφορετικές πρακτικές. Η γιόγκα χαρακτηρίζεται από την έμφαση που δίνει στην ευλυγισία, τη δύναμη και την ισορροπία, με επιπλέον έμφαση στην ενσωμάτωση του διαλογισμού και της αναπνοής. 

Το Pilates, από την άλλη πλευρά, δίνει προτεραιότητα στη δύναμη του πυρήνα, την ευθυγράμμιση και τη στάση του σώματος μέσω της χρήσης ασκήσεων χαμηλού αντίκτυπου. Κ

αι οι δύο πρακτικές προσφέρουν πολυάριθμα σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά οφέλη και, όταν συνδυάζονται, μπορούν να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη και ολιστική ρουτίνα γυμναστικής.

Yoga Ασκήσεις

Συμπέρασμα

Η γιόγκα είναι μια πατροπαράδοτη πειθαρχία, η οποία διαρκεί εδώ και χιλιετίες και είναι γνωστή για την ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας. Είτε ξεκινάτε το ταξίδι σας στη γιόγκα είτε είστε ασκούμενοι εδώ και αιώνες, έχετε αμέτρητα οφέλη από την ενσωμάτωση αυτής της πρακτικής στην καθημερινή σας ρουτίνα. 

Με μια ποικιλία διαθέσιμων τύπων γιόγκα, καθένας από τους οποίους έχει τη δική του ξεχωριστή έμφαση και προσέγγιση, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει ένα στυλ που θα ταιριάζει με τις προτιμήσεις και τις αξίες σας.

Η συνέπεια είναι απαραίτητη για μια καρποφόρα πρακτική γιόγκα, γι’ αυτό να το έχετε κατά νου. Ακόμα και αν πρόκειται για λίγα λεπτά την ημέρα με βαθιές αναπνοές ή μια σύντομη διάταση, προγραμματίστε χρόνο κάθε μέρα για γιόγκα. 

Με συνεπή εξάσκηση, θα αρχίσετε γρήγορα να βιώνετε τα πλεονεκτήματα αυτής της πανάρχαιας μεθόδου στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή σας.

Γυμναστής

Σχετικά άρθρα